lauantai 30. huhtikuuta 2011

Tiheys

Kun kokemusta on vielä vähän, aloittelevaa puutarhuria mietityttää taas, kuinka paljon pieniä taimia kannattaa kasvattaa yhdessä ruukussa. Viime vuonna laitoin joitakin kasveja ehkä turhan harvaan, sillä joskus aikaisemmin laitoin taimet liian tiheään. Siemenpussien ohjeet on yleensä kasvimaakasvatukseen tarkoitettu eikä toimi ruukkupuutarhassa.

Tässä on eri lähteistä kerätyä tietoa ruukkujen koosta suhteessa taimien määrään. Päätin puhtaaksikirjoittaa nämä puutarhakirjan väliin lapuille ajan mittaan kertyneet muistiinpanot (osan lähteitä en enää muista osa tiedoista täältä), jospa ne pysyisivä paremmin tallessa.

 • Basilikan taimia 1-4 kpl / 4 l ruukku, Kasvimaa ruukussa -kirjassa (Schneebeli-Morrell, 2010) taimet istuteaan "parin sentin välein", ehkä noin 10 taimea läpimitaltaan 20 ruukkuun. Ei vaadi kovin syvää ruukkua (10 cm-). 
 • Minttu pieniin ruukkuihin 5 kpl ryhmiksi. Tarvitsee juurille tilaa, joten hieman syvempi ruukku (15 cm-).
 • Oregano 5 taimea / ruukku. Ruukun syvyys 15 cm-.
 • Ruohosipuli 5-10 taimen ryppäisiin. 
 • Mangoldi on istutettu em. kirjassa noin 10 cm välein, n. 8 taimea ostoskoriin. Ruukun syvyys hieman syvempi (20 cm-).
 • Tilli, korianteri, kirveli ja rucola ei vaadi kovin syvää ruukkua (10 cm-).
 • Persilja vaatii hieman syvemmän (18 cm-)
 • Pensastomaatti, chili ja sokeriherne hieman syvempään (20 cm-)
 • Perunat, kurpitsat ym. 25 cm-. Perunoita n. 5 siemenperunaa ämpärin kokoiseen ruukkuun.

Nuo ruukkujen syvyydet on kyllä varmaan ihan vähimmäisvaatimuksia, sillä aika pieniltä ne minusta vaikuttaa. Erityisesti basilikan laittaisin kyllä huomattavasti syvempään ruukkuun, samoin perunan. Mutta toisaalta en ole kyllä kokeillut pikkuruukuissa kasvattamista.

Viime vuodesta viisastuneena laitan basiklikat nyt hieman tiheämpään (viimeksi 1-3 taimea / ruukku). Samoiten ruohosipulia saanee laittaa ihan reilusti yhteen ruukkuun. Viimeksi ruohosipulit olivat orvokkien seassa samassa ruukussa niin harvakseltaan, että ei niistä kovin kummoista satoa tullut. Timjamia ei tuossa mainittu, mutta muistikuvani mukaan se ei  vaadi syvää eikä isoa ruukkua. Nyt olen harventanut timjamit kasvamaan n. 10 kpl / ruukku, taimet parin sentin välein.


Ajattelin isttuttaa yhteen isoon ruukkuun tai laatikkoon sekaisin joitakin yrttejä, esim. ruohosipuli, timjami, korianteri ja salaatteja tai mangoldia. En kyllä tiedä niiden yhteensopivuudesta vielä.

Näiden minttujen koulimista odotan kauhulla (itseasiassa kuvan ottamisen jälkeen kasvusto on muuttunut vieläkin tiheämmäksi). Pienen pieniä mintun siemeniä tuli ripoteltua näköjään melko tiheään ja nyt yhtä pieniä taimia kasvaa niin tiheästi, että miten niitä onnistuu harventamaan vetämättä koko kimppua kerralla mullasta pois?

2 kommenttia:

 1. Erinomainen lista, kiitos!

  Basilikasta on mulla semmoinen kokemus, että taiminippuja ei kannata ryhtyä koulimaan erilleen, vaan ne voi nostaa köntässä isompaan ruukkuun. Aika tiheässäkin (n. sentin etäisyydellä toisistaan) ne näyttävät kasvavan ihan komeasti. Perus-parvekelaatikko (suorakaiteen muotoinen) tuntui riittävän syvyydeltään viime kesänä oikein hyvin lopulta melko isoiksi kasvaneiden puskien tarpeisiin.

  Tomaatti ja peruna tarvitsevat varmaan olla aika syvän kodin. Muita yrttejä kuin basilikaa en ole ruukussa kokeillut, kiva siis kuulla kokemuksiasi tältä kesältä.

  VastaaPoista
 2. Muistan sinun komeat basilikapensaat viime vuodelta. Oliko taimet koko laatikon matkalta cm päässä toisistaan, reunoja myöten? Vai taimiryhminä? Se parvekelaatikkohan ei ole kovin syvä, eli varmaan melko matalaankin ruukkuun voisi saada ihan hyvän kasvuston ja samalla säästyisi isommat ruukut esim. tomaatille. Kohta pitää alkaa suunnitella taimien siirtämistä ruukkuihin ja alkaa laskemaan, riittääkö kaikille.

  VastaaPoista