keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Latvominen

Pikkutaimien latvominen on nyt käynnissä. Suuremman sadon ja tuuheampien yrttipuskien toivossa olen pätkinyt latvat basilikoilta, timjameilta ja chileiltä. Timjamien latvominen oli kyllä melko piipertämistä, sillä eihän noista pienistä lehdistä saa edes kunnolla kiinni, että ne saisi katkaistua. 

                                        

Pikaisen nettitutkiskelun perusteella latvominen pitäisi tehdä joko ensimmäisen tai vasta toisen oikean lehtiparin (ei sirkkalehtien) jälkeen. En tiedä kumpi on parempi vaihtoehto, mutta joka tapauksessa erityisesti sisällä esikasvatetuille kasveille se on erittäin hyödyllinen toimenpide. 

Itse leikkasin osalta basilikoilta jo toisen lehtiparin pois. Ensimmäinen lehtipari oli suurimmalla osalla taimia jo melko iso ja vahvan oloinen, hentoisempia en vielä latvonut.


Chilit olen latvonut jo muutama viikko sitten ja ne ovatkin lähteneet ihan kivasti kasvattamaan uusia haaroja. Tämä pieni on hieman säälittävä, sillä sen päälle astui kissa. Katkaistessaan melkein kaikki chilin lehdet sirkkalehdet mukaanlukien, kissa ei kuitenkaan lopullisesti tappanut kasvia, vaan chili on sitkeästi lähtenyt kasvamaan uudelleen. Onneksi en hennonut heittää sitä pois. 


Persiljaa ei tarvitse latvoa. Niiden taimet ovat kivasti lähteneet kasvamaan ja lehdet ovat minusta niin kauniita!


Eilen laitoin vielä muutamia siemeniä itämään: ruusupapu, krassi ja kaksi erilaista mangoldia ovat nyt reilussa mullassa. Nämä olisi varmaan voinut istuttaa suoraan ruukkuun, mutta koska ulkona on vielä niin kylmä, ajattelin kuitenkin esikasvattaa niitä ensin sisällä. Liotin sekä papujen että krassin siemeniä yön yli vedessä, jotta itäminen olisi nopeampaa. Aamulla papujen pienessä valkoisessa "kiinnityskohdassa" (joku ehkä tuntee paremmin termit?) olikin jo pieniä karvoja, ehkä juuren alkuja?


2 kommenttia:

  1. Komeat chilit! Jännä tosiaan, että tuo kissankävelemä yksilökin jatkoi sitkeästi kasvuaan. Kasvit ovat siis sitkeämpiä kuin luulisi.

    Ja nuo persiljan lehdet ovat kyllä kauniit, tuollaista kähärää onkin aika harvoilla kasveilla. Vieläköhän ehtisi persiljaa kylvää?

    VastaaPoista
  2. Varmasti vielä ehtii persiljaa. Sen itämistä muuten nopeuttaa yön yli liottaminen. Itsekin mietin, jos laittaisi vielä jotain yrttejä, ehkä basilikaa lisää (nyt kun keksin, että niitä voisi kasvattaa vähän tieheämpään, niin saisi enemmän pieneen tilaan mahtumaan; ahneus iski).

    VastaaPoista