lauantai 21. toukokuuta 2011

The tomaattilaatikko


Saanko esitellä, the tomaattilaatikko! Näinkin pitkään meni näinkin pienen asian saamisessa, mutta joskus pitää olla kärsivällinen. No, kasvien kanssa useinkin. Koska en kelpuuttanut mitä tahansa kaupan valmista rakennelmaa, jouduin odottamaan oikeaa hetkeä, oikeita lautoja ja oikeaa tekijää. Ja mittatilaustyönä kun hommat tekee, niin näin hienoa jälkeä tulee. Pidän kovasti tästä rouheudesta ja tehdyn näköisestä jäljestä. Kiitos siis Lapsi ja Appi!

Laatikkoon mahtui hyvin kaikki kahdeksan jäljellä olevaa taimea (loput olen lahjoittanut jo parempiin koteihin). Aika tiheään taimet joutui istuttamaan, mutta luulen niiden pärjäävän, sillä juurilla on tilaa kasvaa alaspäin reilusti.


Juuret olivatkin ehtineet kasvaa maitopurkeista melkein läpi. 


Puun päällä laatikossa on siis sulatusmuovipussiväliosa, jossa on pohjassa ja sivuissa viillot veden kulkua varten. Pohjalle laitoin reilun salaojakerroksen kevytsoraa, ihan kaupasta ostettua tomaatteja varten, koska näihin aion panostaa. Soran päällä on vielä paksua harsoa kerros.


Taimien väliin laitoin luonnonlannoitetta kasoihin. Kasat ovat kuulemma parempia kuin koko multaan sekoitettu lannoite, jolloin mullasta tulisi kerralla turhan vahvaa. Ohjeen mukaan lannoitetta tuli 50 g / taimi, eli neljä ruokalusikallista. Tässä kohdassa olisi voinut olla tarkempi, mutta uskoisin silmämääräisen arviointini olevan kohtalaisen tarkka kuitenkin.


Ja sitten vain odotellaan kukkien puhkeamista. Eilen katsoessani harson alle jokaisessa taimessa näytti olevan ihan kivan kokoiset nuput. Olen pitänyt taimia nyt kaksinkertaisen harson alla yötkin ulkona. Tai tässä oli viime viikolla pari päivää, kun olin illalla liian väsynyt tarkistamaan taimia tai nostamaan niitä sisälle yöksi ja harso oli siirtynyt pois paikaltaan, joten taimet on karaistu myös raa'assa yöilmassa + 5 C. Mutta paleltumisen merkkejä ei näkynyt, mitä nyt kasvu ja nuppujen kehitys pysähtyi muutamaksi päiväksi. 

Tomaattien lisäksi salaatti ja rucola on itänyt kivasti, ja monta muuta pientä odottaa vielä istuttamista. 


Pavut  ovat tykänneet ruukustaan. Nämä yksilöt esikasvatin muutaman viikon ajan sisällä, mutta koska kymmenestä siemenestä vain viisi iti, laitoin istutusvaiheessa ruukkuun viisi siementä lisää. Niistä ei ole vielä kuulunut mitään.


4 kommenttia:

 1. Hieno laatikko! Ja hyllykön punainen väri on kuin tomaatti itse, kiva yhdistelmä. Taimet ja niiden juuristotkin näyttävät tosi napakoilta!

  VastaaPoista
 2. Kiitos. Toivotaan pikaista punaista satoa!

  VastaaPoista
 3. Mahtavan hieno laatikko ja viimeisen päälle tehty!! Tuo muovipussien sulattelu on tosi hauska idea ja menee "pakko kokeilla" -listalle!

  VastaaPoista
 4. Kiitos! En ehtinytkään kuvailla sulatuprosessia ohjetta varten, mutta edellisen postauksen linkeissä oli hyviä ohjeita.

  VastaaPoista