torstai 21. huhtikuuta 2011

Haaveita


Haaveilen: 
 • mullasta (siihen tarvitsen Kumppanin ja auton, mutta K. on poissa kaupungista ja sillä ei ole toistaiseksi autoa)
 • vihreästä (ikkunalaudan vihreät ei riitä, haluan kesävihreyden pihaan; en erityisemmin pidä keväästä, kun kaikki on rumaa harmaata ja ruskeaa ja sitä valaisee liian kirkkaasti raaka aurinko)
 • orvokin kukista (miten ne saa kasvamaan nopeammin, pitääkö niitä lähteä ostamaan kaupasta?)
 • tomaattilaatikosta (johin Kumppani on luvannut käydä kysymässä naapurin työmaan jämistä lautaa)
 • ruukunpidikkeistä
 • tomaattilannotteesta


Tomaatit ovat kasvaneet kivasti. Niitä onkin mukavaa seurailla, kun niistä huomaa joka päivä jotain tapahtuneen. Kaikki muut sen sijaan ovat liian hitaita minun kärsivällisyydelleni. Toisissa blogeissa jo orvokit kukkii. Taisin kylvää ne liian myöhään tänä vuonna. Mutta toisaalta viime vuonna orvokkini oli tähän aikaan vielä huomattavasti pienempiä kuin nyt – ja kukkiakin tuli vasta juhannuksen tienoilla. Täytyy ensi kerralla olla jo tammikuussa valmiina iskemään siemenet multaa. Mutta saako siihen vuodenaikaan kylvömultaakaan mistään?


Eilen laitoin multaan pienen pieniä mintunsiemeniä, puolanminttua ja kärhöminttua, sekä huomattavasti isompia korianterin siemeniä. Viime vuonna kylvin korianterit vasta toukokuun puolessavälissä, mutta ne kasvoivat nopeasti niin suuriksi, että satoa sai jo napsittua. 

Eilen myös latvoin chilit ensimmäisen kerran. Paitsi yhden, sillä sen ajattelin säästää varulta, siltä varalta, että niitä ei olisikaan kannattanut vielä latvoa. Ja varulta minulla on säästössä kolme koulimatonta taimea – niistä saa ihan hyvät yksilöt vielä, jos tarvitsee. 
Yhden chilin on latvonut kissa, ilmeisesti kävellessään taimien yli ikkunalle. 


PS: Kommentteja on mukava saada, kiitos niistä. Viime aikoina vastaamisreaktioni ovat olleet vain hyvin hitaita, mikä johtuu siitä, että bloggerissa tuntuu olevan joku ongelma omaan blogiin kommentoitaessa: koko sivu jämähtää ja sen joutuu lataamaan uudelleen, jolloin kirjoitettu kommentti on kadonnut. Jotenkin se on aina kuitenkin lopulta onnistunut, mutta on vaivalloista ja siksi en jaksa yrittää muuta kuin ajan kanssa.

PPS: Kuusi viikkoa kesälomaan.

4 kommenttia:

 1. Onpa komeita tomaatteja! Ne alkavat varmaan kohta tehdä kukkanuppuja, onko näkyvissä jo?

  Jos sun orvokit ovat hitaita, niin vähintään yhtä hitaita ovat mun tomaatit. Koulin ne isompiin astioihin viikko sitten, mutta samanlaista jurotusta se näyttää olevan siitä huolimatta. Tai sitten olen turhan kärsimätön? Mutta viime vuonna taimet olivat monta kertaa pidempiä tähän aikaan, olivat kyllä eri lajikettakin.

  Löysin muuten tammikuussa kylvömultaa Plantagenista, olivat siltä osin hyvin varustautuneet. En tiedä kyllä, olisiko niistä orvokintaimista voinut tulla elinkelpoisia ilman lisävaloa, tuntuu, että ikkunalla on siihen aikaan valoa yhtä paljon kuin tuikun vieressä.

  Nyt on onneksi valoa, ja toivon mukaan parin viikon päästä jo kunnolla viherrystäkin!

  VastaaPoista
 2. Komeita on tomaatit! Niistä kannattaa olla ylpeä. Minulla parhaiten ovat komistuneet kurkut. Melonit ja tomaatit tulevat sitten hyvänä kakkosena kumpikin.
  Mutta kärsivällisyyttä tämä harrastus vaatii: odottelin maatiaisperennojen itämistä jo lähes luovuttaneena, mutta tänään on tullut pintaan isohirvenjuuri!

  VastaaPoista
 3. Mullakin herää pikkuhiljaa kasvatushimot, kun aurinko paistaa. Tosin käytössä on vain parveke, mikä rajoittaa hiukan. Yleensä olen istuttanut kukkia, yrttejä ja korkeintaan salaattia hyötykasveista. Tänä vuonna ehkä laajennan valikoimaa. Ajattelin kokeilla tänä vuonna ananaskirsikkaa, onko sulla yhtään kokemusta siitä?

  VastaaPoista
 4. Ei näy kukkia vielä, mutta olisipa hienoa, jos niitä jo kohta tulisi. En oikeastaan ole tullut edes ajateleeksi, että kukkia voisi jo noihin varsiin kasvaa. Olen kyllä melkein suurennuslasilla seurannut tomaattien kasvua nyt viime päivät.

  Kärsivällisyyttä tämä kasvatus vaatii! Minullakin on taas itämässä uusia siemeniä, jotka tuntuu kestävän liian kauan. Mutta on helpompi odottaa joidenkin lajien itämistä kun osa on jo kasvanut isommaksi ja voi hoidella niitä.

  Ananaskirsikkaa en ole kokeillut, mutta kuulostaa hyvältä. Onneksi parvekekasvatuksestakin saa ihan kivasti satoa ja tyydytystä onnistumisesta.

  VastaaPoista