sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Terhakat tomaatit

Nyt ei pitäisi olla viimeistäkään tekosyytä jättää blogia päivittämättä, sillä iltatöiden osalta on kesäloma alkanut ja vieressäni nököttää uuden uutukainen kamera (Canon EOS 550D). Siis enemmän aikaa ja parempia kuvia luulisi nyt löytyvän.


Paitsi että olen inoissani kamerasta, on tomaatin taimet ja niiden huumaava tuoksu saanut pääni myös aivan pyörälle. Taimet kasvavat muihin lajeihin verrattuna ihanan nopeasti, lehtiä tulee paljon ja terhakat varret seuraavat auringon liikettä päivän mukana.


11 tomaatin taimea ei kuitenkaan mahdu meidän parvekkeelle, joten joku saa niitä tuliaisina kevään mittaan. Tai sitten jaan ne ompeluseuran naisille.

Chilien sirkkalehdet ovat punertuneet kauniisti. Neljä taimea on koulittu maitopurkkeihin, ja ne saa riittää meille. Neljä taimea on myös koulimatta – olkoon nekin vielä elosasa tuliaisvarana.


Pienet orvokintaimet saisi minusta kasvaa nopeammin. Naapureilla jo kukkii kaupasta haetut taimet pihassa.


Sitten meillä on itänyt myös timjami, basilika ja persilja. Ruohosipulin itäminen näyttää kestävän ikuisuuden.Vanha ystävämme, kovia kokenut ja epäsäännöllisestä hoidosta kärsivä sitruuna näyttää selvinneen taas yhden talven. Suurin osa lehdistä on jälleen tippunut ja Kumppani jo sanoi koko kasvia kuolleeksi. Itse en toivoani menettänyt, sillä sitruuna on osoittanut merkittävää sitkeyttä ennenkin, ja niin siinä taas kävi: uusia lehtiä tulee!Sarin puutarhassa kastellaan kuun mukaan ja blogista löytyy oivallinen kalenteri kasvien hoitoon kuun aikojen ja eläinmerkkien mukaan. Nyt aion ottaa meilläkin kuun paremmin mukaan tähän kasvielämään. Tänään olisi siis vuorossa sisäkukkien kastelu ja hyvää siementen kylvöaikaakin olisi vielä ensi viikko. Sitruuna saa uudet mullat tämän viikon aikana.

3 kommenttia:

 1. Onnea uuden kameran omistajalle! Täällä vihertää ikkunalaudan lisäksi myös kasvot :) Järkkärillä on varmasti tosi mukavaa kuvata ja erityisen kiva kuvata omia kasveja....

  Hyvältä näyttävät tomskut, kunnon kasvussa ovat. Meillä ollaan vielä sirkkalehtivaiheessa, mitä lie jurnottavat. Ja osa orvokeista on saman kokoisia kuin tuossa sinun kuvassasi, osa on vähän tuuheampia. Mutta ostotaimiin verrattuna ihan rääpäleitä.

  Tänään on ollut hieno ilma kevätpuuhille. Ehkä talvi on nyt vihdoin selätetty tapaus.

  VastaaPoista
 2. Onpas isoja tomaatin taimia jo! Meillä kävi sama juttu sitruunan kanssa..mies käski heittämään pois, mutta vein ne 'piiloon' vierashuoneeseen, jonka ovi on lähes aina suljettuna. Ja nyt niihin on kuin onkin tulossa vaikka kuinka paljon uusia lehtiä!!

  VastaaPoista
 3. Kiitos, kamera on ihana, mutta täytyy huomauttaa, että se ei vielä pelkästään riitä ja toivonkin kärsivällisyyttä harjoittelujani kohtaan. Oletko jo koulinut tomaatit? Meillä tomaatit lähti kovaan kasvuun heti maitopurkkeihin päästyään, mutta nyt on vauhti taas vähän alkuinnosta hidastunut. Ehkä se tarkoittaa, että nyt taimet vahvistuvat ja alkavat kasvaa tuuheutta pituuden sijaan, toivon ainakin.

  Sitruuna vaikuttaa reagoivan huonoon hoitoon hyvin herkästi (ja myös talveen, pimeyteen...), mutta onneksi se kuitenkin aina antaa anteeksi ja toipuu, kun huomaa taas saavansa huomiota. Sen eloa on ollut kyllä mukava seurata!

  VastaaPoista