torstai 9. kesäkuuta 2011

Persiljaa ja TaimiNyt sitä on! Meillä kasvaa neljässä ruukussa ihan kiva määrä tuota superherkkua. Perheeni ei ehkä aina ole samaa mieltä kanssani siitä, mihin kaikkeen persiljaa voi laittaa, mutta kyllä niidenkin makuhermot ovat ihan kohtuullisesti tottuneet sen rautaisaan aromiin.


Persilja kasvaa helpolla ja hyvin, kunhan sen siemenet saa ensin itämään. Lisäksi persilja on kaunis, sen vihreä väri ihanan tumma ja se sopii vaikka kukkapenkkiin. Minä laitoin ruukkuihin sen seuraksi orvokkeja ja kivalta ne näyttää yhdessä, vaikka ei vielä parhaimmassa loistossa kumpainenkaan ole. 

Persiljalla on myös terveysvaikutuksia, joista viimeaikoina olen yrittänyt vielä aikaisempaa enemmän hyötyä. Paljastan tässä "salaisuuden": yksi siemen iti niin hyvin, että kuukauden kuluttua meille tulee pieni Taimi, kun Lapsi saa pikkusisaren. Taimea odotellessa olen ottanut ilolla vastaan kaikki mahdolliset luonnonmukaiset vinkit esimerkiksi turvotukseen ja raudan puutteen hoitoon. Persilja on niihin molempiin hyvä pakkaus. Raskauden aikana persiljaa ei suositella käytettävän suuria määriä hoitotarkoituksiin, sillä se stimuloi kohtua. Eli kohtuudessa täytyy pysyä, vaikka tekisikin mieli riipiä koko puska suuhun, jos se vain vähän edes helpottaisi turvonneita nakkivarpaita. 
Persiljassa on paljon vitamiineja (A, B, C, K) ja hivenaineita (rautaa, kaliumia, fosforia, jodia, fluoria, booria ja magnesiumia) ja monia muita hoitavia aineita. Sitä voidaan käyttää mm. jo mainittuihin raudan puutteeseen ja turvotukseen sekä munuais- ja virtsatievaivoihin, eturauhastulehdukseen, pahan hajuiseen hengitykseen, kuukautisiin liittyviin vaivoihin, maksa-, sappi- ja ilmavaivoihin, selluliittiin, kuumeeseen, yskään, astmaan, verenpaineeseen, muutamia mainitaksieni.... siis kaikkeen. Heh. Haittapuoliakin on, kuten kaikessa ruuassa, nimittäin persiljassa on apioli ja myristisiini  nimisiä yhdisteitä, jotka ovat maksamyrkkyjä ja haitallisia suurina annoksina. (HS 14.6.04, Wikipedia)
Meidän parveke on nyt mukava, kun kaikki on vihdoin istutettu, ylimääräiset ruukut roudattu takaisin kellariin, ruukunpidikkeet ruuvattu kaiteeseen ja vieläpä kun täällä kukkii Kumppanin ostamat (!) samettikukat yhdessä samassa ruukussa muutaman orvokin ja yhden keltaisen daalian (jonka Kumppani sai kevätjuhlalahjaksi) kanssa. Aamulla on mukava lukea partsilla lehti ja syödä aamupala, johon saa tuoreet yrtit (persiljaa) suoraan ruukusta. 
PS: Tämän linkin olen aikaisemminkin jo laittanut, mutta laitan uudestaan. Siis mitä persiljasta voi tehdä? Esim. superherkullista salsaa.

5 kommenttia:

 1. onnea kovasti taimenkasvatukseen! löysin tämän blogin, kun oma palsta- ja keittiöpuutarhainnostus on pinnalla. viime vuonna tähän aikaan kärsin myös kovasta persiljanhimosta, joka jatkui vielä vauvan syntymänkin jälkeen.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Hyötypuutarhailu on kivaa ja tyydyttää monia tarpeita :). Tuo raudanpuute, jos sinä satuit siitä kärsimään, ei varmaan helpota heti raskauden päätyttyä, johtuisikohan himo siitä. Tai sitten persiljaan vaan jää koukkuun, kun se on niin hyvää.

  VastaaPoista
 3. Onneaonnea, hieno uutinen! Ja oikein hienoja persiljoita.

  VastaaPoista
 4. Meillä kukkii viimevuotinen persilja!

  VastaaPoista