torstai 16. kesäkuuta 2011

Kissa männyssä ja ruusupapu pajussa


Tänään alkoi päivä virkeästi puuhun kiipeämisellä, kun varikset ajoivat kissan mäntyyn. Naapuri soitti ovikelloa, oli nähnyt tapauksen ja ehdotti katin pelastamista. Tikkaat tarvittiin, sillä oksat olivat liian heikot kiipeämiseen. Onneksi Kari ei ehtinyt tuon korkeammalle, ettei tarvittu palokuntaa. Ja pelastaja-Kumppanikin säilyi ilman suurempia raapimisia ja haavereita.

Ruusupavut kasvavat kohisten. Olen punonut puoliksi liotetuista pajuista vähän kehnon rakennelman pajuille ja alkaa ne sitä myöten pikkuhiljaa myös kiipeämään. Kunhan saan pajut kunnolla liotetuiksi, taidan punoa niistä korin. Tai yritän, sillä viime kerrasta on jo monta vuotta ja tuota pajutukea punoessakin jo huomasi, että ei ole tuntuma tähän materiaaliin ihan entisentä. Kerron sitten, jos siitä projektista tulee mitään.
Ruusupavun siementen itävyys oli varsin heikko, enkä taida olla yksin sitä mieltä. Meillä siemenistä iti ensimmäisessä satsissa, jotka esikasvatin, noin puolet, toisella kerralla laitoin siemenet suoraan multaan toisten taimien joukkoon liotettuani niitä yön yli, ja näistä on itänyt yksi viidestä. Eli ruusupavun siemeniä kannattaa laittaa reilusti tulemaan.

Ruusupavun kasvupaikan tulisi olla aurinkoinen ja multaa saa kastella, niin että se pysyy hyvin kosteana. Kasvi on hieman arka kylmyydelle, joten harson kanssa kannattaa aluksi pitää ulkona. Meillä ensimmäiset lehdet saivat vähän kylmää toukokuun puolella ja kuivahtivat joistakin kohdista laikullisiksi, mutta lämpimien tultua yhtä taimea lukuun ottamatta kaikki jatkoivat kasvuaan. Seuraavaksi taimia voisi vähän latvoa, jotta niistä kasvaisi hieman pensasmaisempia.Pieniä kauniin punaisia nuppuja on jo monessa varressa. Näistä pitäisi tulla sitten syötävää myös. Myöhemmin saatte kuulla, miltä omat pavut maistuu. 

2 kommenttia:

  1. Oijoi, mokomat varikset! Onneksi ei kissalle eikä pelastajille käynyt kuinkaan. Tuo kuva on kyllä harmillisesta tilanteesta huolimatta tosi ihana: kissa kurkkaa puun rungon takaa hiukan varuillaan, että joko ne raakkujat menivät...

    Laitoin myös ruusupapua tulemaan, saa nähdä, suostuvatko itämään. Meni aika myöhäiseksi kylvö, mutta jos edes kukkia ehtisi saamaan.

    Pajurakennelma näyttää tosi hienolta, voi vain huokaista, että toiset ne osaa!

    VastaaPoista
  2. Kissa on pysytellyt poissa varisten pesän lähettyviltä sittemmin. Saipa opetuksen. Jos papusi vain itävät, niin varmasti niihin tulee myös kukkia ja papujakin, ovat meinaan todella nopeakasvuisia. Minä odotan, että papu kasvaisi ainakin pajuviritelmän korkuiseksi, siis vajaa 2 m.

    VastaaPoista