torstai 22. huhtikuuta 2010

3. Kasvien kommunikoinnista

Mistä ihmeestä kasvit voivat tietää, että missä ne kasvaa tai onko niillä ruukussa riittävästi tilaa? Basilikat, jotka olen istuttanut omiin ruukkuihinsa, kasvaa huomattavasti paremmin, kuin yhteisruukussa olevat.
Tämä on yksin.
Tämä kasvaa isossa ruukussa kahden muun taimen ja tillien kanssa.


Ei niiden juuret voi vielä olla kasvaneet niin, että olisivat lähelläkään toisiaan. Multa on uutta, sitä on runsaasti ja se on lannoitettu kevyesti. Kaikissa ruukuissa on samanlaiset olosuhteet. Kaikkia hoivaan ja kastelen yhtä paljon ja yhteisruukussa olevia huomioin yksilöllisesti. Onko kasveilla joitain yliluonnollisisa kommunikointikykyjä? Vaistoavatko ne ehkä, että toinen on liian lähellä?


Kyllä kasvit kommunikoi, sen tietää jokainen, jolla on puutarha tai edes muutama huonekasvi, josta pitää huolta. Kasvit myös reagoi. Esimerkiksi jos on paljon riitoja, ne kääntyy pois tai muuttuu. Joidenkin mukaan kasvit toimivat myös toiseen suuntaan: Feng shui kehottaa laittamaan makuuhuoneeseen kukkia, jos haluaa suhteen: yhdeksän tulipunaista, jos haluaa tulisen romanssin, neilikoita, jos haluaa konservatiivisen ja rauhallisen. Kasveista myös näkee, miten voi. Jos kasvit näyttävät hyvin voivilta, todennäköisesti sinäkin voit hyvin. Kasvit poistaa huonoja energioita. (Banks, 2007.)


Tässä yksi päivä multaa taas siirrellessäni mietin, että onneksi on nyt nämä kasvit, kun Kumppani on ulkomailla kokonaisen kuukauden. Nämä uudet ystävät on tuonut paljon iloa elämään. Eikä käy aika pitkäksi, ei tunnu yksinäiseltä, kun joka päivä pitää huolehtia ja jutella.

2 kommenttia:

  1. Moi! Onpa söpöjä tyyppejä. Katso tuosta kasvien ympäristönhavainnoinnin tapoja: http://areena.yle.fi/video/919993 Mari

    VastaaPoista
  2. Kiitti linkistä! Darwin on ihana! Ajattele miten käsittämättömän ison ja merkittävän elämäntyön se on tehnyt. Täytyypä heti käydä hankkimassa lajien synty. Vois myös alkaa tehdä kasvikokeita ja kasvuanimaatioita.

    VastaaPoista