tiistai 20. huhtikuuta 2010

1. Siemenet ja taimet
Sunnuntai 11.4.2010

Tänään päätin aloittaa kasveistani raportoimisen. Olen laittnut tänä keväänä paljon kasvamaan, ja ajattelin, että kirjoittamalla kokemusia, voin ensi kerralla tarkistaa, mitä piti tehdä toisin ja toisaalta ehkä toistaa jotain onnistuneita juttuja.

Tällä kerralla olen ottanut viljelemisen aika tosissani. Tai ainakin aluksi olin aika tosissani, mutta melko epämääräiseksi ja boheemiksi tuo kasvattaminen on nyt kuitenkin muuttunut. En enää tarkalleen muista mitä missäkin ruukussa kasvaa tai millaiseen maahan ja ruukkuun kukin laji piti istuttaa.

Lajeja on tällä hetkellä taimeksi asti kasvanut basilikat ja ruohosipulit oikein hyvin, orvokit ihan hyvin ja persiljaa alkaa nousta. Chilien itävyys taitaa olla n. 0%, sillä yli kuukausi sitten itämään laitetuista ei näy vielä mitään, eikä myöskään myöhemmin laitetuista. Muistaakseni kaikki oli saman pussin siemeniä, joten pitää ehkä hankkia uusia siemeniä. Chiliä nyt kuitenkin pitää olla. Laventeli ei ole vielä itänyt, eikä sinipunavaula. Pinaatin laitoin ihan vasta multaan, joten sekään ei ole itänyt ja tilli pääsi suoraan ruukkuun vasta tänään.
Basilika on kasvanut parhaiten ja nopeiten. Toinen lehtipari on useimmissa taimissa ollut jo joitain päiviä, joten tänään sitten basilikat sai uusia paikkoja kasvaa, nimittäin ruukut. En ole kyllä ihan varma, pitäisikö niiden antaa kasvaa ensin vielä taimimullassa ilman lannoitetta jossain maitopurkissa. Tällä kertaa ne pääsi suoraan ruukkuihin (osa jäi vielä maitopurkkeihin ja kolme taimea lähti Katajanokan lasitetulle parvekkeelle kasvamaan), mutta huomasin kyllä, miksi niitä kannattaa vielä kasvatella purkeissa ja siirtää ruukkuihin vasta juuri ennen varsinaiselle kasvupaikalle siirtämistä: nimittäin ruukut vie aika paljon tilaa.

Orvokkeja pääsi kuitenkin jo isoon ruukkuun, kaveriksi laitoin ruohosipulin taimia. Vaikka ruukku on aika iso, voi olla että ehkä kuitenkin liian pieni tälle kokoonpanolle. Katsotaan nyt miten siinä viihtyy. En muuten huomannut tarkistaa, että tykkääkö orvokit ja ruohosipulii samanlaisesta maasta ja kasvupaikasta. Enkä myöskään, miten viihtyy yhdessä tilli ja basilika, joista myös tuli ruukkukavereita. Käsittääkseni tilli ei ole kovin tarkka kasvupaikasta ja matalampikin ruukku käy, mutta mitenkähän on basilikan laita?

Orvokin taimista olen hieman huolissani, sillä ne on aika valjun näköisiä ja pitkävartisia. Välillä tuntuu, että ne muutaman sentin taimetkaan ei jaksa pysyä omin avuin pystyssä. Mitähän niistä tulee. Istutin ne joka tapauksessa melko syvälle, ajatelin, että sen varren osan, joka on maanpäällä, olisi hyvä olla melko lyhyt. Niillä on ainakin iso purkki.

Mitähän vielä tänä keväänä? Perunaa voisi laittaa isoihin ämpäreihin. Mistähän siemenperunaa saa? Torilta ehkä. Jotain yrttejä vielä pitäisi saada. Ainakin timjamia, minttua ja korianteria voisi hankkia taimena. Ja mitäs kukkia orvokkien lisäksi? Jotain keltaista ehkä tai oranssia. Ja jotain kirsikka- tai amppelitomaattia pitää olla. Porkkanat laitetaan sitten lasten kanssa maahan talon päätyyn.

Ruukkuja ja joku hylly parvekkeelle pitää saada. Luopuisikohan Lapsi Lego-hyllystä. Ja hyvä nimi tälle päiväkirjalle pitää keksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti