tiistai 20. huhtikuuta 2010

2. Uusia sirkkalehtiä!


20.4. Tiistaina

Opettajankokouksessakin ajattelin mun yrttejäni. Kyllä ne ovat saaneet rakkautta! Eilen ostin uuden sumuttimen, koska vanha sumutettiin hajalle. Aina aamulla ensimmäisenä, heti töistä tultua ja illalla vielä viimeisenä sumuttelen ja hoitelen kasviystäviäni.

Ostimme Lapsen kanssa kierrätyskeskuksen kaikki kukkaruukut (tai no kaikki yli 1-2 litran kokoiset). Kantamiseen olisi tarvittu 2-3 raavasta bodaajaa, mutta me selvittiin niistä kahdestaan. Hieman oli vaikeuksia mahtua Arabiassa bussiin sen isoimman ruukun kanssa ja muutamaan päivään en voinut liikuttaa toista kättä. Kuitenkin kasveille on nyt riittävästi koteja. 

Chilit eivät ole vieläkään itäneet, mutta Työkaveri toi mulle uusia siemeniä tänään töihin (on muuten kiva, kun voi töissä jutella jonkun kanssa kasveista). Täytyy laittaa tänään itämään. Myöskään sinipunavaulat eivät ole itäneet. Täytyy selvittää mistä se voisi johtua. Orvokit ovat tykänneet ruukkuun pääsemisestä ja alkaneet kasvaa ihan kivasti. Samoin basilikoilla menee ihan hyvin, kolmas lehtipari on jo osaan tulossa! Ruohosipulit on kivan näköisiä ruohonvarsia. Luulisin, että ne leviää purkissa aikalailla, mut katsotaan miten käy. Uusimmat itäneet ovat persiljat ja tillit. Tillit on yhdessä basilikoiden kanssa ja niitä on aika paljon siinä purkin puolikkaalla. Täytynee vähän vähentää ruipelompia. Persilja kasvaa vielä suurimmaksi osaksi munakennoista ja odottaa kärsivän näköisinä isompaa tilaa juurilleen. Muutama pääsikin jo pieneen purkkiin, lopuille pitää keksiä purkki ja osalle uusi koti myös. Ajattelin, että T., joka tulee huomenna kylään, voisi ottaa hieman mukaansa. 

Olen miettinyt sitä, että kuinkahan lämmintä taimilla pitäisi olla. Jotenkin järki sanoo, että mahdollisimman lämminta ja kosteaa, niin kuin kasvihuoneessa. Muttta sitten jossain sanottiin, että taimivaiheessa mahdollisimman paljon valoa ja sit aika viileetä. Muuten vois tulla sellaisia pitkiä ja vaaleita taimia. Tänään olen nyt pitänyt ikkunaa auki, kun ulkona on kuitenkin aika lämmin, mut vähän viileempää kuitenkin kun sisällä. Jos se sekoitus olisi hyvä lämpö. Keittiössäkin taimet kasvaa ihan hyvin, ehkä basilika kaipaisi vähän enemmän valoa. Pinaatin siemenistä kolme on itänyt. Laitoin samaan ruukkuun vielä pari siementä, jos nekin lähtisi kasvamaan. Harvennetaan sitten tarvittaessa.  Ruukkuja olisi vielä joitakin vapaana.


Purkittamisessa tein huolellista työtä: pohjalle laitoin kiven tai ruukunpalasen reiän peitoksi ja sitten ruukkusoraa, soran päälle harsoa ja sitten vähän multaa, kerroksen luonnonlannoitetta ja sit multaa. Ruukut on tärkeitä. Olisin mieluiten halunnut jotain kauniita lasitettuja purkkeja, mutta kierrätyskeskuksessa nyt oli mitä oli. Muutaman hienon purkin kuitenkin sain. 

Olen oppinut, että koulimisen jälkeen ei kannata olla huolissaan, jos kasvu hetkeksi pysähtyy. Uuteen multaan pitää tottua. Ja juuret pitää istuttaa suorina, niitä ei saa taittaa uuteen multaan siirrettäessä. Jos kasvu muuten pysähtyy, täytyy selvittää miksi. Ja yrtit ei kaipaa kalkkia, muita kasveja täytynee kalkita. Sekä sen, että ulos ei kannata siirtää liian aikaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti