perjantai 6. kesäkuuta 2014

Ruusupenkki ennen ja jälkeen

Ruusupenkki päätettiin uudistaa tänä keväänä. Tähän saakka siinä epämääräisessä kasassa on kasvanut kolme edellisen asukkaan istuttamaa ruusua ja yksi jalokärhö kamalaa sammaloitunutta tukikehikkoa vasten. Lisäksi penkin eteläpuolella (kuvassa oikealla, auton renkaiden edessä) kasvoi iso ruusupuska, joka oli ilmeisesti koiranruusua. Se sai uuden paikan talon toiselta puolelta.


Tämä ennen-kuva näyttää kyllä kamalalta, vaikka siinäkin on jo paljon tehty. Suunnitelmana oli istuttaa penkkiin jotain isokukkaista ruusua ja kattaa maa jollain katteella tai maanpeittokasvilla. Pihassa on talon vanhasta remontista jääneitä valkoisia tiiliä, josta oli tarkoitus rakentaa penkin reuna.

Ruusulajikkeeksi valitsimme 'europeanan' sen kauniin suuren kukan ja (toivottavasti) hyvän menestyvyyden vuoksi. Kärhö ja vanhat ruusut saa jäädä penkkiin taustalle.


Penkin perustus alkoi kaivamisella. Noin 30 cm multakerroksen alta löytyi savimaa, mikä oli itselleni yllätys. Savea ei juurikaan muualla tässä pihassa ole. Kaivoin mullan lisäksi savea noin 20 cm pois. Saven tilalle laitoin n. 20 cm salaojituksen pihalla lojuvista kivilohkareista ja hiekkalaatikosta ylijääneestä hiekasta. Olisiko ideaa, mihin käyttää kaivettu savi? Multaa tuli päälle varmaan 40-50 cm, eli penkistä tuli kohopenkki. Onneksi viime kesänä tilattua Metsäpirtin multaa vielä riittää, sitä kun tuli tilattua 8 m2, mikä tuntui viime kesänä vielä aika moiselta määrältä, vaikka nyt multalkasa alkaa olla jo aika hyvin huvennut.

 Katetta ei ole vielä valittu. Onko suosituksia?


Viimeisessä kuvassa ruusupenkki tänään. Ruusut ovat alkaneet kasvamaan, mutta vanhat taustalla olevat jaloruusut nähtävästi eivät kestäneet vähälumista talvea. Sinne täytyy laittaa uutta jossain vaiheessa. Nyt vain odotellaan kukintaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti