lauantai 5. huhtikuuta 2014

Kivipengerrys


Tällaisella taidolla rakennettiin noin 250 vuotta sitten Suomenlinnaan. Samaa lähdettiin tavoittelemaan meidän pihaan vuosi sitten.

Alkutilanteessa tulevan muurin paikalla oli epämääräinen nurmi-/rikkaruohoalue. Pihaan tuotiin soraa, jotta ylemmässä kuvassa näkyvää juuri valmistunutta kivetystä saataisiin vielä jatkettua. Ylemmän kuvan oikean reunan nurmialueelle tuotiin siis kasa täyteainetta. Nämä kuvat ovat jo parin kolmen vuoden takaa.Ylhäältä päin otetusta kuvasta mittasuhteita voi olla vaikea havaita, joten alemmasa kuvassa on vielä kissa ja grilli sekä sorakasan reuna.


 Ja lopulta: Viime kesänä valmistui ensin luiska, joka on kuvan etureunassa. Luiskan jälkeen lähdettiin kokoamaan pengerrystä. Pengerrys on vajaan metrin korkea ja jatkuu taakse rinteeseen. Rakennusmateriaali löytyi pihasta edellisestä rakennusprojektista ylijääneistä kivistä, joten tähän ei muuta tarvinnut hankkia kuin pari pussia betonia ja asennushiekkaa. Pengerrys on rakennettu pääasiassa ilman betonia, sillä pohja on kalliota ja täyte routimatonta soraa. Joissakin kinkkisemmissä kohdissa kivien taakse valettiin hieman betoniseinää varmuuden vuoksi. Tämä kuva on viime syksyltä.
Syksyllä uudelle tasanteelle aennettiin vielä naapurilta ostettuja liuskekiviä ja loppu, mihin kivet eivät riittäneet, päällystettiin kivituhkalla. Tänä keväänä siihen odotellaan hiekkalaatikon ilmestymistä. Pengerryksen reunalle on tulossa sulkaneilikkaa ja niiden kaveriksi ostetaan vielä komeamaksaruohon taimia.


Vaan miten voikin olla vielä näin ankea ja harmaa piha! Vihreä, tule jo!

2 kommenttia:

  1. Vaivannäkö on kannattanut ja alue näyttää kivalta. Mikä parasta, itse tehden saa tyydytyksen omasta työstään ja sen onnistumisesta.

    VastaaPoista