keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Satoa ja basilikaongelmaTäällä syödään jo satoa. Tämän päivän paras juttu oli istua parvekkeella syömässä tomaattikeittoa, johon napsin suoraan ruukusta timjamia, basilikaa ja korianteria. Omia ruokia! Aika herkkua on, ja täytyy sanoa, että kaupan yrtteihin verrattuna omat on kyllä melkoisen paljon vahvempaa tavaraa. Ensimmäisten perunoiden pitäisi olla nostovalmiita arviolta parin viikon kuluttua. Odotan jo innolla, että pääsen niitäkin maistamaan. Eilen tehtiin Piknik-ystävän kanssa mojitoa omista mintuista. Aika hyvää, hieman hammastahnaan vivahtava aromi suklaamintussa on.


Silloin keväällä (kauan sitten) laitoin koriantereita ja mangoldia kasvamaan niihin vinyyliruukkuihin. No ne oli liian pieniä. Eli ensi vuonna täytyy keksiä keino venyttää vinyyliä tai käyttää ne ruukut johonkin pienempään. Mutta onneksi tämänvuotisille taimille oli vapaana vielä yksi kierrätyskeskuslaukku! Tekonahkainen ihana rumilus sai siis nyt multaa ja kaikki mangoldit ja korianterit. Oletan, että ne viihtyy yhdessä, koska ovat noissa hyvin ahtaissakin oloissa kasvaneet kohtalaisessa sovussa.
Meidän parvekkeella alkaa nyt olla melkoisen ahdasta. Perunat ovat vallanneet kokonaan toisen reunan ja taitaa kasvaa tänä kesänä vielä taivaaseen saakka. Lattiat, pöytä ja hyllyt notkuvat kukkia ja yrttejä. Ei oikein ole tilaa kestitä vieraita saatikka syödä pöydän ääressä. Jokin ulkoistamiskeino noille ruukuille täytyisi kyllä keksiä. Jotain vois viedä ihan pihaan, vaikka siinä on sitten sellainen riski, että unohdan ne. Sillä olen aika tavalla unohtanut hoitaa myös pihan kasvimaata (jossa muuten kasvaa yksi rivi auringonkukkia, yksi porkkanaa ja yksi salaattia). Muutenkin parveke on vienyt nyt niin paljon aikaa ja poissakin olen ollut niin paljon, että en ihan tarkkaan edes tiedä mitä pihassa kasvaa ja mitä ei. Alkukesällä rakensin sinne grillin ja sitäkään ei ole käytetty kuin kerran. Aika noloa, täytyy myöntää. Tälläinen piha, enkä mä edes tiedä, miltä se tällä hetkellä näyttää. 
Sitten vielä yksi ongelma: Mitä mun basilikoille on tapahtumassa? Niiden varret mustuu ja mädäntyy:


Matkan jälkeen kolmeen basilikaan on tullut tuommosta. Johtuuko se siitä, että ennen matkaa kastelin niitä ihan liikaa, jotta ne kestää kastelutta monta päivää, ja sitten palattuani taas annoin vettä ehkä liikaa? Onko mitään tehtävissä?

7 kommenttia:

 1. Olisikohan basilikaan tosiaan iskenyt liika kosteus tai joku juuristo/tyvitauti tai niiden kombinaatio? Toivottavasti kaikki basilikat eivät kärsi samasta vaivasta?

  Kerrassaan komean näköisiä yrttejä parvekkeellasi onkin! Ja ajatus tomaattikeiton maustamisesta omilla yrteillä siinä aterioinnin lomassa on kyllä ihan superströmsötä :)

  Taidan myös kokeilla mojitoa omista mintuista, kiitos ideasta!

  VastaaPoista
 2. Hei, taidan ruveta aina silloin tällöin kurkkailee sun juttujasi. Oon nähny kengissä kasvatettavan kukkasia, mutten aikaisemmin ole tavannut kasveja kassissa...hmmm, hyvä idis sekin!

  VastaaPoista
 3. Hei ja kiitos kommenteista! Basilikat jatkaa hurjaa kasvuaan varsiongelmista huolimatta. Omat mojitot maistuu herkulta ja muutenkin on kiva, kun saa jo omia ruokia syödä! Varmaan teilläkin.

  Nyt kun nuo kaverit kasvaa niin hyvin laukuissa, on tullut kaikkia uusia ideoita, missä voisi kasvattaa ensi kesänä yrttejä. Esimerkiksi matkalaukut ja jotkin huonekalut voisi toimia hienoina kasvupaikkoina. Saas nähdä, mitä kierrätyskeskus tarjoaa ensi kesäksi.

  Sanna

  VastaaPoista
 4. Hei, taisin tajuta, mikä tuo varsiongelma on... se ei taida ollakaan mikään ongelma. Olen katsellut samaa ilmiötä tässä muutaman viikon ja olen melko varma siitä, että kyseessä on varren muuttuminen puumaiseksi. Se lienee ihan normaali kasvuvaihe, eli varsi tanakoituu iän myötä ruohomaisesta puumaiseksi.

  Heh, niin kuin mä kaikenlaista tyvitautia diagnoosiksi tarjosin :) Nooh, onneksi kasvit ovat jatkaneet kasvuaan spekulaatioista huolimatta.

  VastaaPoista
 5. Hei Geranium

  Samaan tulokseen tulin minäkin. Taitaa olla siis vain hyvä juttu tuo mustuminen. Nyt kaikkien basilikoideni varret on jo puutuneet aika paljon. Jotkut kasvattaa basilikaa monivuotisena, jolloin niistä tulee hienoja, melkeimpä pensaita puuvarsilla.

  Sanna

  VastaaPoista
 6. Basilikapensas kuulostaa kyllä kivalta! Täytyy etsiä, jos jostain löytyisi kuva, en ole koskaan nähnyt moista.

  Onkohan basilikan talvehdittaminen jotenkin erityisen tarkkaa puuhaa, tiedätkö?

  VastaaPoista
 7. Hitsi. Näin kuvan puutarha.net:ssä keväällä, mutta en löydä enää mistään. Siitä oli sellainen hämmästynyt keskustelu ja kuvassa hieno ehkä metrinen puska tosiaan. Ja Työkaveri kertoi myös ystävästään, jolla oli basilika talvehtinut. En ole yrittänyt talvehdittaa itse, mutta katsotaan, jos tänä vuonna yrittäisi.

  Sanna

  VastaaPoista