tiistai 10. huhtikuuta 2012

Puutarhuri vs. aikaEihän kukaan pidä puutarhaa sen vuoksi, että sieltä saa nopeasti ja helposti ruokaa ja kukkia. Tämä harrastus vaatii aikaa! Pieni puutarha-apulaiseni on kuitenkin pitänyt sen verran kiireisenä, että kasveille on jäänyt melko vähän aikaa, ja puutarhan pidosta on pitänyt kehittää mahdollisimman tehokasta. Olen päätynyt karsimaan puutarhurointihommista kaikki ylimääräiset vaiheet pois ja keskittynyt vain tavoitteeseen, eli kunhan jotain vihreää löytyy parvekkeeltamme ensi kesänä.


Ensinnäkään en tiedä, miksi kasvit pitäisi kylvää hajakylvönä ja koulia sitten isompiin astioihin kasvamaan harvempana? Paljon helpommalla pääsee, jos kaiken kylvää suoraan johonkin taimiastiaan, josta taimet voi siirtää suoraan ruukkuun tai maahan. Olen laittanut näihin maitotölkkeihin pohjalle taimimultaa ja päälle kylvömultaa. Siemen saa itää siis sopivan ravinnottomassa maassa, mutta juurten ylettyessä syvemmälle saa sitten hieman ravinteikkaampaa multaa. Kylvin siemenet lopulliseen kasvutiheyteen. Osa siemenistä ei välttämättä idä, mutta itämättömien tilalle ripottelen sitten uusia siemeniä. Kesän kynnyksellä siirrän taimet ruukkuihin puutarhamultaan. Kuvassa korianterin siemeniä.

Näin säästyy myös ylimääräisien taimenalkujen poisheitolta, mikä on aina niin vaikeaa. Mutta tietenkin selvästi kituliaat yksilöt täytyy vaan raaskia nyppiä pois. Ja onhan tämä itse taimillekin helpompaa, kun ei tarvitse kärsiä koulimisen vahingoista juurissa.

Vai onko teillä jotain parempaa tietoa, miksi  pitäisi hajakylvää?


Toiseksi aika ei nyt riitä nimikylttien etsimiseen. Kasvakoot mitkä siemenet missä vaan, kyllä niistä sitten viimeistään kesällä nähdään, mikä on mitä. Mutta näihin koriantereihin ja minttuihin laitoin tikut, sillä osa on omista siemenistä, osa ostosiemenistä ja haluan nähdä, mitä eroa niillä on.


Säästän aikaa myös siirtämällä taimet vähän ylemmäksi...


4 kommenttia:

 1. Itse pyrin välttämään koulintaa,pienemmilläkin siemenillä. En ole ainakaan huomannut,että siitä mitään isompaa haittaakaan olisi.

  VastaaPoista
 2. Tarkoitatko, että koulinnasta vai sen välttämisestä ei haittaa olisi? Ei koulinnastakaan nyt varmaan mitään suuren suurta haittaa ole, jos on hellävarainen, mutta kyllähän se aina hetkeksi kasvun pysäyttää, kun juurien pitää kasvattaa uudet juurikarvat. Tietenkin jotkin siemenet ovat niin pieniä, ettei niitä saa millään ripoteltua hyville kasvuetäisyyksille ja siksi ne on pakko hajakylvää. Mutta nuo perusyrtit ja isommat kasvit on kyllä minusta turha moneen kertaan siirtää.

  VastaaPoista
 3. Mäkin kylvän siemenet mahdollisimman paljon omiin purkkeihinsa, niin ei tarvitse koulia. Joskus iskee laiskuus ja on helpompi humpsauttaa pussin sisältö isompaan astiaan... ja sitten yrittää pysyä viileänä, kun valitsee itäneistä ne, jotka aikoo säästää ja siirtää omiin yksiöihinsä - en yleensä raaski heittää pikkutaimia pois, vaan siirtelen niitä hikipäässä omiin rasioihinsa ja tuskailen sitten tilanpuutteen takia.

  Senkin takia "yksilökylvö" on mulle parempi, että tosiaan tulee kylvettyä edes jollain tavoin tolkullisempi määrä siemeniä.

  Taimimulta + kylvömulta -kombo on hyvä systeemi, on toiminut mulla yhdessä kokeilussa basilikan kohdalla. Toimii varmasti muissakin lajeissa, jos muistaisi joskus tehdä tuon kaksoismullituksen, heh.

  VastaaPoista
 4. Näin on, heti kylväessä näkee, kuinka paljon taimet tulee viemään sisällä tilaa, kun laittaa heti omiin purkkeihinsa. Tänä vuonna olen laittanut melkein kaikki taimet tällä kaksoismullitussysteemillä, eli vertailumahdollisuutta ei ole. Mutta nyt näyttää ainakin kaikki kasvavan aika normaalisti.

  VastaaPoista