tiistai 7. syyskuuta 2010

Syksyn TOP 10


Tällä hetkellä TOP 10 näyttä tältä.

1. Sienet
2. Yrtit
3. Ruoka ylipäänsä ja syöminen
4. Nukkuminen
5. Kirjoittaminen (ei blogin)
6. Syksyn värit
7. Syksyinen neule
8. Naapurin naamiaiset
9. Lukeminen ja tieteellinen kirjallisuus
10. Tyhjentäminen (kodin ja mielen) ja jooga

On aika siirtyä uuteen vaiheeseen puutarhassa, kodissa, käsitöissä, ansiotöissä ja ansiottomissa töissä ja kotitöissä. Nimittäin nyt on syksy ja nyt on myöhäistä alkaa neulomaan kaulahuivia, koska sen pitäisi olla jo kaulassa. Minä olen pukeutunut villakerrastoon jo pari viikkoa. Ei meinaa enää tareta. Kasveja minun kävi myös sääliksi, joten meillä on olohuoneessa nyt pieni puutarha.

Sienethän on yksi parhaista asioista elämässä. Ei ehkä niiden syöminen, vaikka kyllä ne ihan hyviä ovat. Mutta niiden kerääminen ja niiden kauneus! Sieniretket on ihania. Retkieväät on ihania. Sienien löytäminen on ihanaa. Täysi sienikori on ihana. Sunnuntaina lähdin sieneen. Kaksi Sienestysystävää joutui perumaan retken, joten lahjoin ja kiristin Kumppanin mukaan. Oikeasti Kumppani tykkää, mutta lähtemisen vaikeus aina meinaa estää. Meillä oli ihana retki!


Sieniä ei kyllä oikein löytynyt: muutama tatti, karvalaukkuja ja joitain haperoita. Syykin käveli metsässä vastaan: aasialainen perhe tuli puuntakaa kolme kaupan muovikassillista sieniä täynnä. Kysyin heiltä, että onko löytynyt paljon sieniä, he vastasivat, että "ei ole, vahan on". Mikä nyt sitten kenellekin on vähän. Mutta metsään ei ollut jäänyt ainuttakaan. Ensi viikolla menen toiseen metsään.

Olen myös hurahtanut syömisen ja ruuanlaiton ohessa ruokablogeihin. Aivan uskomattoman hyviä ruuanlaittajia bloggaa parhaat reseptinsä kaikkien kokeiltavaksi. Kiitos heille ja teille siitä. Nimittäin meidän keittiössä on nyt aivan uudet tuulet. Joka päivä on herkuteltu sellaisilla kasvisruuilla, että ei ikinä ennen. Esimerkiksi Pastanjauhantaa-blogi on inspiroinut minua hirmuisesti (esim. kikherne-purjo-keitto, Pollo Limonello tofulla ja Karibialainen soijarouhekastike) sekä Limepippuri (esim. sienirisotto). Kumppani kiittää, mutta Lapsi sanoi, että aikoo mennä kokkikerhoon ja sanoa siellä, että tuli sinne, "koska äiti laittaa banaania ruokaan". Eli siis pienelle ei ole kaikki kokkailut menneet läpi.

Puutarhan aika alkaa olla ohi. Persilja tekee vielä hitaasti mutta varmasti satoa. Basilikat villiintyivät, kun toin ne sisälle lämpimään.Tomaatit ja chili eivät näköjään kestä kosteuden vaihtelua tai valon määrän dramaattista vähenemistä, ja ne ovatkin pudottaneet ison osan lehtiä. Molemmat kuitenkin kypsyttelee hedelmiään ihan hyvin, vaikka chilillä ne ovat kaikki vielä vihreitä.

Neulominen kuuluu syksyn topteniin ehdottomasti. Vaikka neulonkin ympäri vuoden, on se syksyllä aina erilaista. Sain vihdoin ja viimein valmiiksi maailman monimutkaisimmat sukat, joista voin postata toisena päivänä lisää, koska ne ovat oikeasti aika mielenkiintoiset, mutta niistä ei ole vielä mitään kuvaa. Sukkien jälkeen aloitin villapaidan jämälangoista (tämä liittyy myös tähän tyhjennykseen, että haluaisin päästä eroon turhasta tavarasta ja langan jämät on aikalailla sellaista). Villapaita on sinivihreä, mutta aika lämpimän sävyinen silti, koska siinä on punaistakin. Ylemmästä kuvasta näkyy myös syy, miksi en erityisemmin tykkää neuloa kirjoneuletta.


2 kommenttia:

 1. Hei,

  ihana merkintä.

  Yksi mun lemppari kasvisruokaploki, mistä kokkaan säännöllisesti on http://kurpitsamoska.livejournal.com/.

  Kannattaa katsoa Kurpitsamoskan linnkivinkit.

  Mä hurahdin muutama vuosi sitten aika pahasti ruokablogeihin ja itsekkin jaksoin jonkin aikaa kirjoittaa ja osallistua kuukauden ruokahaasteisiin, mutta jotenkin lässähti innostus, mutta luen kyllä melkein päivittäin. Pastanjauhantaa on tosi hyvä, he olivat muistaakseni ihan ekoja Suomessa, mutta onhan noita tosi hyviä nykyään vaikka kuinka. "Siskot kokkaa" on kanssa tosi mahtava, mutta ehkei sulle niin kiinnostava, siellä kokataan aika paljon lihaa....

  Terkkuja,
  K

  VastaaPoista
 2. Kiitos K vinkeistä. Olen niin innoissani. Tule sitten marraskuussa maistamaan, mitä tästä bloggailusta on seurannut (mutta älä odota liikaa).

  Sanna

  VastaaPoista